maandag 2 december 2013

Hoe muziek het gedrag van jongeren KAN beïnvloeden


Van lage- tot hoge akkoorden en van snelle- tot langzame beats. Alles wat te maken heeft met muziek kan het menselijk gedrag beïnvloeden, dat is zeker. Maar de vraag is: ‘hoe beïnvloed muziek precies het menselijk gedrag?’ en ‘Hoe uit dit zich in het gedrag?’. In deze post een greep hoe muziek het gedrag van jongeren kan beïnvloeden en hoe je dit bij jongeren terug ziet.

Muziek kan het gedrag van jongeren op verschillende manieren beïnvloeden. Bijvoorbeeld door middel van de anti-sociale thema’s als geweld, seks en drugs die in songteksten van tegenwoordig centraal staan. Maar ook de komst van hedendaagse technieken zorgen ervoor dat het gedrag van jongeren beïnvloed wordt. Ze luisteren namelijk niet alleen meer naar de teksten van muziek, maar krijgen ook te zien hoe dit in videoclips in geuren en kleuren wordt nagespeeld. Dit zijn twee voorbeelden hoe het gedrag van jongeren beïnvloed kan worden door middel van muziek.

Maar hoe uit zich dit dan in het gedrag van jongeren? Omdat jongeren niet beter weten, zien ze dit als de reality en dus als een soort 'vrijbrief' om deze gedragingen uit de muziek in hun dagelijks leven over te nemen. Het gedrag wat zij dan kunnen gaan vertonen is bijvoorbeeld gewelddadigheid of seksueel gedrag. Maar er zijn nog meer vormen van gedrag die zij door de muziek kunnen gaan vertonen.

Kort samengevat wordt het gedrag van jongeren anno nu dus beïnvloed door middel van hedendaagse technieken als internet en tv, en door middel van teksten en choreografieën. Dit kan zich dan bijvoorbeeld uiten in gewelddadigheid of seksueel gedrag.

Zo, jullie zijn vandaag ook weer wat wijzer geworden...

Adios!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten