maandag 30 december 2013

Als één schaap over de dam is...?!

Kopieergedrag. Iedereen maakt het wel eens mee. Iemand kopieert jou gedrag of doet je na. Bloedirritant noemen wij dit dan. Maar tegelijkertijd kopiëren wij wel het gedag van bekende sterren of maken wij hun videoclips belachelijk door een eigen versie op Youtube te plaatsen. Kopieergedrag zit in onze gene en komt dus ook voor bij muziek

Neem nou het voorbeeld van Miley Cyrus tijdens de MTV VMA’s. In een iets wat pikant pakje treed ze op. Heel de wereld kijkt met open mond hoe miss Cyrus haar ‘twerk-act’ uitvoert op Robin Thicke. Dat schattige meisje is nergens meer te bekennen, maar een hit op Youtube heeft ze wel te pakken en dat niet alleen. Het wordt massaal gekopieerd door jonge meisjes over de hele wereld.
‘Twerking’ is een hit geworden en iedereen neemt het over. Als je op youtube kijkt zijn er honderden dan niet duizenden filmpjes te vinden van meisjes die aan het twerken zijn! Ze kopiëren elkaars gedrag, ook bij muziek.




Een ander voorbeeld is te vinden in videoclips van bekende zangers en zangeressen. Mensen over heel de wereld kopiëren de danspasjes en plaatsen vervolgens het filmpje op Youtube. Zo werd ook de videoclip Single Ladies van Beyoncé gekopieerd door de meest bizarre figuren. Het levert echter wel de leukst filmpjes op, maar of Beyoncé er zelf ook om kan lachen? Dat vraag ik me dan wel weer af.




Kort samengevat zie je dus dat ook bij muziek dat mensen elkaars gedrag kopiëren. Één hit op Youtube is al genoeg om vervolgens door de hele wereld gekopieerd te worden. Als je dan ook nog bekend bent gaat het kopieergedrag van anderen nog net iets sneller.. Ze zeggen ook niet voor niets als er één schaap over de dam is volgen er meer!

Adios!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten