maandag 16 december 2013

You're a criminal...?!


Twee weken geleden schreef ik al dat songteksten het gedrag van jongeren kan beïnvloeden. Vandaag deed ik een andere schokkende ontdekking. Ook het luisteren naar bepaalde soorten muziek kan het gedrag van jongeren op latere leeftijd bepalen. Nu vraag jij je vast af welke soorten muziek en waarom zij het gedrag van jongeren bepalen.

Uit een vier jaar durend onderzoek blijkt dat jongeren die op 12-jarige leeftijd naar alternatieve muzieksoorten luisteren, als heavy metal, hiphop, punk, op latere leeftijd vaker licht crimineel verdrag vertonen. Zij zijn dus vaker betrokken bij bijvoorbeeld winkeldiefstal, vandalisme of betrokkenheid bij vechtpartijen in het uitgaansleven. Daarentegen vertonen jongeren die liever naar mainstreammuziek luisteren (top 40-muziek, klassieke muziek of jazz) weinig of geen probleemgedrag.

De muzieksmaak op jonge leeftijd is een ‘marker’, indicator, voor het gedrag op latere leeftijd. Op jonge leeftijd zijn kinderen nog niet echt in staat om de regels te overtreden. Ze worden nauwlettend in de gaten gehouden door ouders en leerkrachten. Maar op hun slaapkamer kunnen zij hun eigen voorkeur ontwikkelen voor een bepaalde muzieksmaak. Wanneer ze vervolgens een jaar of 16 zijn gaan ze opzoek naar gelijkgestemden. Gelijkgestemden die ook houden van dezelfde muzieksmaak. Deze groep versterken en imiteren vervolgens elkaars normoverschrijdend gedrag. Waardoor men licht crimineel gedrag kan gaan vertonen.

Zou muziek nu afgeschaft moeten worden? Nee, natuurlijk niet! Muziek verbieden zou geen optie zijn. Sowieso vinden pubers/jongeren het alleen maar spannender om muziek te luisteren als het verboden is. Dat werkt dus averechts. Daarnaast heeft het luisteren naar muziek ook zijn voordelen. Zo helpt het jongeren om te gaan met problemen. Maar ook zal het licht crimineel gedrag afnemen wanneer zij de volwassenheid naderen. Ze worden verantwoordelijker!

Adios!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten