vrijdag 13 december 2013

vrijdag de 13e; Kijk uit!

Kijk uit! Het is vrijdag de dertiende. Dat brengt een hoop ongelukken met zich mee of toch niet? Hoewel het voor de meesten onder ons een doodnormale vrijdag is, zijn sommigen toch een beetje bang voor vandaag en mijden alles wat hen in de problemen kan brengen. Hieronder een reportage met de bekendste, leukste en grappigste bijgeloven.


Vrijdag de 13e
Vrijdag de 13e wordt bestempeld als ongeluksdag. De combinatie van 13 en vrijdag maakt het een ongelukkige dag. 13 wordt vanuit vroeger gezien als ongeluksgetal. De 13e apostel verraadde Jezus.

De zwarte kat
 “Sommige volkoren geloofden dat de kat het symbool was van het vleesgeworden kwaad. Duivels en heksen konden de gedaante aannemen van de kat, en het liep dan ook vaak niet goed af met de beestjes. Nog altijd gelooft men wanneer een zwarte kat hun weg kruist het ongeluk zal brengen.”

Onder een ladder doorlopen
“Een ladder vormt met de muur, waar deze tegen aanstaat, en de grond een driehoek. Dit is symbol voor de heilige Drie-eenheid. Vroeger werd het onder een ladder doorlopen dus ook gezien als een uitermate oneerbiedige daad. In de loop daar jaren is het bijgeloof verandert naar het brengen van ongeluk.”

Gebroken spiegel
“In het Romeinse Rijk dacht men dat de weerspiegeling in de spiegel een reflectie van de ziel was. Het breken van de spiegel tast de ziel aan en brengt dus ongeluk.”

Paraplu
”Het open van een paraplu in huis zou ongeluk brengen. Daarnaast kan het leiden tot geheugen of verstandsverlies wanneer je een paraplu zou laten vallen”

Klavertjevier
 “Over het geluk van het klavertjevier gaan verschillende verhalen de ronde. Zo zou het beschermen tegen heksen, zou dromen over het klavertjevier al genoeg zijn voor een lang en voorspoedig huwelijk en: Als een meisje een klavertjevier in haar rechterschoen doet, zal zij trouwen met de eerste man die zij tegenkomt, of iemand met dezelfde naam.”

Vallende ster
“Goden zouden af en toe, uit nieuwsgierigheid of  verveling, af en toe even naar de aarde kwamen. Dan zou een ster uit zijn positie naar beneden vallen. Aangezien de goden dan toch al zo dicht bij aarde waren was de kans groter dat ze de wens in vervulling zouden laten gaan.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten