donderdag 9 januari 2014

Asociale muziek


Het is weer half 10 en ik stap vol goede moed de trein in. Het eerste wat me opvalt, naast de vele vertragingen of treinen die weer is niet rijden, zijn al die mensen met hun oordoppen in de oren. De één heeft het volume nog harder staan dan de ander. Je zou letterlijk mee kunnen zingen met de muziek van de ander. Lekker asociaal!!

Met de opkomst van de mp3-spelers en smartphones is dit het beeld dat dagelijks in de trein te zien is. De dialoog die men vroeger met wildvreemden aanging is vervangen door de oordoppen. Reizigers sluiten zich van de buitenwereld af door in de trein hun muziekmomentje te pakken.

Oudere generatie
Vroeger was de trein een soort ontmoetingsplek. Een ontmoetingsplek waar men nieuwe mensen leerden kennen. Dit is nog altijd te merken onder de oudere generatie. Wanneer een opa of oma naast je komt zitten, zullen zij je altijd gedag zeggen of zelfs een gesprek proberen te beginnen. Maar een reactie ho maar. Negen van de tien keer treffen zij iemand met oordoppen in met de volume voluit. 

Het is jammer dat dit tegenwoordig het beeld in de trein is. Het dialoog dat vroeger zo belangrijk was in de trein zou weer terug moeten komen. De trein is namelijk een prima plek om te netwerken. Natuurlijk is het op zijn tijd ook wel eens lekker om je af te sluiten van de buitenwereld en dan lekker naar je muziek te luisteren, maar zorg er dan voor dat anderen er geen last van hebben. Dat is namelijk ronduit asociaal!

Adios!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten